Dostupni linkovi

Markač u Koloni sjećanja u Vukovaru


I ove se godine, na 21. obljetnicu srbijanske agresije, stradanja Vukovara i progona više od polovice njegovih stanovnika, koja se obilježava pod sloganom 'Vukovaru, ime sveto', u gradu simbolično okupila cijela Hrvatska.

Uz veliki broj Vukovaraca, ali i hodočasnika iz cijele Hrvatske i susjedne BiH, te predsjednike Republike, Hrvatskog sabora i Vlade – Ivu Josipovića, Josipa Leku i Zorana Milanovića - na vukovarsku komemoraciju došao je i general Mladen Markač. General Ante Gotovina obećao je doći u idućih nekoliko dana, sâm i u miru pokloniti se žrtvama, prijateljima i suborcima.

'Još sam pun dojmova i beskrajno sretan. Poslije ćelije od 10 kvadrata sad sam na slobodi i okružen potporom tolikih ljudi, koji su i uz mene i uz generala Gotovinu uvijek bili. Danas smo svi skupa, sva srca zajedno kucaju, je l' može biti ljepše? Vukovar je danas prekrasan', rekao je Markač novinarima.

Obrana Vukovara slomljena je 18. studenog 1991. godine nakon tromjesečne opsade i neprekidnog granatiranja. Grad su napadale snažne snage JNA, paravojne postrojbe iz Srbije i pobunjeni hrvatski Srbi. U borbama i granatiranju poginula su 1624 branitelja i civila, a preko 2500 ih je ranjeno. Nakon pada grada oko 5.000 zarobljenih branitelja odvedeno je u zatvore i „sabirne centre“ u Srbiji, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i drugih nesrba.

Odmah nakon pada grada iz vukovarske bolnice oko 200 ranjenika, medicinskog osoblja i branitelja u dobi od 16 do 72 godine odvedeno je na nedaleko dobro Ovčara i tamo strijeljano. Još uvijek se ne zna sudbina 436 branitelja i civila kojima se nakon pada grada gubi svaki trag.
XS
SM
MD
LG