Dostupni linkovi

Izetbegović u Mostaru: Nema govora o trećem entitetu


Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović, izjavio je sinoć u Mostaru kako bošnjačka strana neće pristati ni razgovarati o trećem entitetu u BiH.

On je, gostujući na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 20 godina od osnivanja Četvrtog korpusa Armije BiH, rekao kako je došlo vrijeme da Bošnjaci u BiH "povuku ručnu" i prestanu stalno govoriti "da".

"Nema novih entiteta. Nema Herceg-Bosne. Probali smo Herceg-Bosnu godinu dana. Dok je bila tu godinu Herceg-Bosna, Bošnjaci nisu živjeli... Zašto bi neko pristao da uopće priča o nekom trećem entitetu? Nema ni priče o trećem entitetu sa Bošnjacima! Nema načina da nas natjeraju da uopće o tome razgovaramo. Mogu sanjati samo o tome. Nema sporazuma koji će kroz izborni zakon omogućiti prolazak priče o trećem entitetu", rekao je uz ostalo Izetbegović.

On se osvrnuo i na aktuelne pregovore oko budućeg uređenja Mostara, nakon što jedino u tom gradu nisu održani lokalni izbori, zbog nepostizanja dogovora između ključnih hrvatskih i bošnjačkih stranaka o novim izbornim pravilima za taj grad.

"Nema rješenja za Mostar koje će donijeti dominaciju jednog naroda. Nema stolnih gradova, ovaj grad pripada svim Mostarcima. Dakle, to vam večeras ovdje svečano se obavezujem da neće biti drugačije", rekao je Izetbegović, komentirajući česte izjave visokih hrvatskih zvaničnika kako je Mostar stolni grad Hrvata u BiH.
XS
SM
MD
LG