Dostupni linkovi

Dan sjećanja na Vukovar


Pod geslom "Vukovaru, ime sveto" u tom će se gradu obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21. obljetnica stradanja Vukovara u srpskoj agresiji. U Vukovaru su predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i drugi dužnosnici, predstavnici lokalnih vlasti, stranaka i udruga.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza, a završila je 18. studenoga 1991. slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu. Do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko pet tisuća zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće ljudi.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu iz Vukovarsko-srijemske županije još je 436 hrvatskih branitelja i civila od kojih se većini svaki trag gubi upravo u Vukovaru 1991.

Na širem području Vukovara su ekshumirane 1232 žrtve agresije, od kojih 938 iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju, 200 na Ovčari, a ostale u drugim dijelovima Vukovara i okolnim mjestima.
XS
SM
MD
LG