Dostupni linkovi

Del Ponte iznenađena oslobađajućom presudom za Gotovinu i Markača


Bivša glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu Carla del Ponte izjavila je u petak za HTV da je iznenađena oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Jutros sam primila informaciju o presudi i bila sam veoma iznenađena jer su Gotovina i Markač bili osuđeni u prvostupanjskom postupku. Bilo je to veliko, veliko iznenađenje. Namjeravam pročitati sudsku presudu kako bih vidjela što je krenulo krivo između prvostupanjske presude i žalbe", izjavila je ona.

Žalbeno vijeće Haškoga suda u petak je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača svake odgovornosti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i zločine počinje tijekom i nakon operacije Oluje, tako što je prvo srušilo prvostupanjsku presudu kojom su bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora, a potom proučilo ponovno dokaze i zaključilo da dvojica generala ne mogu biti ni alternativno odgovorna kao pomagači u udruženom zločinačkom pothvatu a ni zbog propusta kao zapovjednici.

Pravomoćnom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrđeno je da dvojica generala nisu bili članovi udruženog zločinačkog pothvata i da nisu odgovorni za nezakonite topničke napade na civilne ciljeve tijekom Oluje što je bio temelj njihove osuđujuće presude.
XS
SM
MD
LG