Dostupni linkovi

Na Forbsovoj listi Crna Gora na 45. mjestu


Crna Gora je na Forbsovoj (Forbes) listi zemalja najpogodnijih za poslovanje zauzela 45. mjesto od 141 rangirane države.

Američki poslovni časopis listu je sastavio na osnovu 11 različitih kategorija - vlasnička prava, inovacije, porezi, tehnologije, korupcija, lična, trgovinska i monetarna sloboda, birokratija, zaštita investitora i poslovanje berze.

Najgoru ocjenu, 70, Crna Gora je dobila u kategoriji vlasnička prava, a najbolju u oblasti monetarne slobode, 30.

U oblasti inovacija Crna Gora je ocijenjena sa 65, poreza 63, korupcije 59, tehnologije 55, birokratije 50 i zaštite investitora 31.

Forbs navodi da su nezaposlenost i regionalne razlike u razvoju ključni politički i ekonomski problemi Crne Gore.

"Crnogorska ekonomija je u prelasku na tržišni sistem, ali državni sektor i dalje je veliki i potrebne su dodatne institucionalne promjene. Ekonomija se oslanja na turizam i izvoz prerađenih metala. Neprofitabilna preduzeća u državnom vlasništvu utiču na javne finansije", ocijenio je magazin.

List podsjeća da je globalna finansijska kriza imala značajan negativan uticaj na ekonomiju, s obzirom na kreditnu krizu, pad u sektoru nekretnina i smanjenje izvoza aluminijuma.

Od zemalja u regiji na Forbsovoj listi najbolje su rangirane Slovenija, na 23. mjestu i Makedonija na 37.za Crne Gore na listi su Hrvatska, na 47. mjestu, Albanija na 74, Bosna i Hercegovina na 85. i Srbija na 90. poziciji.

Na prvom mjestu, kao zemlja najpogodnija za poslovanje, je Novi Zeland, koji je napredovao sa prošlogodišnjeg drugog mjesta, zahvaljujući transparentnoj i stabilnoj poslovnoj klimi koja podstiče poduzetništvo.

Na drugom mjestu je Danska, a slijede Hong Kong, Singapur, Kanada, Irska, Švedska, Norveška, Finska i Velika Britanija.

Forbs se u sastavljanju liste oslonio na istraživanja i izvještaje američke Centralne obavještajne agencije (CIA), Freedom House-a, i Heritage Foundation, Property Rights Aliance, Transparency International (TI), Svjetske banke (SB) i Svjetskog ekonomskog foruma.
XS
SM
MD
LG