Dostupni linkovi

Lagard:Važno je postići sporazum o Grčkoj


Na ključnom sastanku Evrogrupe naredne sedmice o Grčkoj treba da bude usvojen sporazum koji će nesolventnu privredu Grčke postaviti na održiv put, rekla je šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

Lagardova je prekinula svoju turneju po Aziji da bi prisustvovala sastanku Evrogrupe u Briselu 20. novembra.

Spor među vladama zemalja eurozone i MMF-a o tome kako savladati ogroman dug Grčke blokira oslobađanje sredstava od 31 milijardu eura zajma, koji su neophodni Atini da izbjegne bankrot.

"Nije još ništa gotovo", rekla je Lagardova na pitanje novinara u Manili o mogućnostima za postizanje sporazuma o Grčkoj naredne sedmice, prenosi Rojters.

Ona je dodala da je to naporan rad, da treba uložiti trud i energiju i fokusirati se na cilj - da Grčka počne da funkcioniše na održivoj osnovi, da se oporavi, ponovo stane na noge i pristupi tržištima što je prije moguće.

Lagardova se početkom sedmice javno usprotivila prijedlogu ministara finansija eurozone da se Grčkoj da rok do 2022. da smanji svoj dug na stopu društvenog bruto proizvoda od 120 procenata.

Lagardova insistira da ostane postojeći rok, odnosno 2020. godina.

Očekuje se da će ukupni dug Grčke skočiti na skoro 190 odsto društvenog bruto proizvoda naredne godine, što znači da neće pasti na 120 odsto do 2020. godine, što je nivo za koji MMF kaže da je maksimalno održiv, gledano dugoročno.
XS
SM
MD
LG