Dostupni linkovi

CIA istražuje slučaj Petreus


CIA je pokrenula istragu o ponašanju njenog bivšeg direktora Dejvida Petreusa koji je prošle nedelje podneo ostavku zbog afere sa Polom Brodvel.

Portparol CIA izjavio je da će istraga, koju sprovodi generalni inspektor CIA, pokazati da li ima pouka koje treba izvući iz ove afere, navodi BBC.

Kod Brodvelove (40) su pronađene poverljive informacije, ali i ona i general Petreus, koji će danas na Kapitol Hilu svjedočiti o napadu na američki konzulat u septembru u Libiji, tvrde da nisu potekle od njega.

"Mi u CIA stalno preispitujemo svoj rad. Ako se iz ovog slučaja mogu izvuće pouke mi ćemo ih iskoristiti za unapređenje. Ali, nećemo brzati. Istraga je u toku i ne prejudiciramo nijedan ishod", poručila je CIA.

U prvom intrevjuu od kada je podnio ostavku, general Petreus je juče na televiziji CNN rekao da nije odao nikakve poverljive informacije bivšoj ljubavnici i da je ostavku podenio zbog afere, a ne zbog napada na konzulat u Bengaziju u kome je poginulo četvoro Amerikanaca.

Skandal je otkriven kada su zvaničnici FBI pregledali elektronsku poštu uznemiravajuće sadržine, koju je, navodno, poslala Brodvelova poznatoj ličnosti na Floridi koja je prijatelj porodice Petreus.

Istragom je obuhvaćen i komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Džon Alen, zbog toga što je i imailovima flertovao sa Džil Keli iz Tampe.

Preljuba je zabranjena vojnim zakonom, ali general Alen negira krivicu.
XS
SM
MD
LG