Dostupni linkovi

Novi 12. slučaj samospaljivanja Tibetanaca


Tibetanci ne prestaju sa samospaljivanjem u znak protesta protiv kineske vlasti. Nakon što se juče spalio 14-godišnji dječak, danas su to učinila dva Tibetanca.

Ukoliko se potvrdi, to će biti 12. slučaj spaljivanja Tibetanaca zabilježenih poslednjih 10 dana tokom održavanja kineskog partijskog kongresa na kome je Sji Đinping preuzeo upravu nad vladajućom partijom od odlazećeg predsednika Hu Đintaoa.

Agecija Sinhua je juče javila da je dječak od 14 godina, samo sa imenom Karpongja, umro od posljedica samosaljivanja u gradu Tongren u sjeverozapadnoj provinciji Chinghai.

Grupa Slobodni Tibet sa sjedištem u Londonu danas je objavila da su se mladić i žena juče spalili u dva odvojena incidenta u različitim delovima Tongrena, gdje živi tibetanska manjina.

Žena Tingzin Dolma od 23 godine, umrla je od povreda, dok detalji za mladića od 18 godina nisu poznati zbog "restrikcija" u komunikacijama, navela je ta grupa. Kineski mediji nisu javili o ova dva spaljivanja.

Prije ovih incidenata u Tongrenu su se u ponedeljak takođe spalila dvojica Tibetanaca.

Mnogi Tibetanci optužuju Kinu da vrši vjersku represiju i suzbija njihovu kulturu, budući da se većinska etnička grupa Han sve više naseljava u istorijski tibetanske oblasti.

Peking, međutim, tvrdi da Tibetanci imaju slobodu vjeroispovesti i ukazuje na brojne investicije kojima je Tibetu doneo modernizaciju i bolji životni standard.

Preko 70 Tibetanaca se spalilo ili pokušalo da zapali od marta 2011. u oblastima naseljenim tibetanskom manjinom u znak protesta zbog kineske uprave i zahtjeva da se na Tibet vrati njihov duhovni vodja dalaj lama. Najmanje 58 je umrlo, prema podacima grupa za prava Tibetanaca iz inostranstva.
.
XS
SM
MD
LG