Dostupni linkovi

Ministar odbrane otišao po generale u Hag


Ministar obrane Ante Kotromanović otišao je u Haag po dvojicu oslobođenih hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača, potvrdilo je Ministarstvo odbrane nakon izricanja presude žalbenog vijeća Haškog suda.

U službenom vladinom zrakoplovu uz ministra Kotromanovića su i supruga te sin generala Gotovine.

Svi zajedno bi se tokom dana trebali vratiti u Zagreb, a točno vrijeme povratka Ministartsvo obrane objavit će naknadno.

Aktualni ministar obrane u vojno-redarstvenoj akciji Oluja bio je suborac generala Gotovine, a u više je medijskih istupa otvoreno tvrdio ga ratni zapovjednik 4. gardijske brigade nije odgovaran za zločine koji su mu se haškom optužnicom stavljali na teret.

Po riječima jednog od Markačevih branitelja, odvjetnika Gorana Mikuličića, oslobođeni generali su nakon izricanja presude vraćeni u pritvor u Scheveningenu, gdje se trebaju razdužiti, nakon čega će biti pušteni. Ta bi procedura, dodao je u izjavi za HTV, trebala bi potrajati tri do četiri sata, što znači da bi na slobodi mogli biti oko 14 sati.

U postupku protiv generala Gotovine i Markača Žalbeno vijeće Haškog suda jutros je poništilo osudu raspravnog vijeća za nezakonito granatiranje gradova u operaciji Oluja i osudu o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine.
XS
SM
MD
LG