Dostupni linkovi

Proces Kaluđerski Laz: Predragu Strugaru ukinut pritvor


Predrag Strugar, prvootuženi u procesu Kaluđerski Laz, juče je pušten iz pritvora i u daljem postupku braniće se sa slobode, objavili su mediji u Podgorici. Prethodno je, prošle sedmice, predsjednik vijeća specijalizovanog odjeljenja u Bijelom Polju, sudija Vukomir Bošković, donio rješenje o prihvatanju jemstva od 570.280 eura kao garancije da se okrivljeni neće kriti i da će se uredno odazivati pozivu suda.

U saopštenju Višeg suda navodi se da je dostavljen notarski zapis založne izjave kojom je data saglasnost za zalaganje nepokretnosti u korist države Crne Gore – budžeta Višeg suda u Bijelom Polju. Otac Strugara i brat od strica založili su tri stana i poslovni prostor.

Branilac Strugara, advokat Goran Rodić, kazao je za Pobjedu da je očekivao da će njegov klijent bitu pušten iz pritvora, jer je porodica ponudila veću sumu kao garanciju.

Rodić očekuje oslobađajuću presudu jer, kako je rekao, dokaza protiv njegovog klijenta nema.

Komandant jedinice Vojske Jugoslavije Predrag Strugar, srpski državljanin koji je u julu izručen Crnoj Gori, prvi put je 14. septembra iznio odbranu- tri i po godine poslije početka suđenja za zločin u Kaluđerskom Lazu.

On je kategorično negirao navode Specijalnog tužilaštva koje ga tereti za ubistvo civila izbjeglih sa Kosova u Crnu Goru. On je tada kazao da se ne osjeća krivim.

Strugar, kao komandir vojne jedinice, i još sedmorica bivših vojnika Vojske Jugoslavije optuženi su da su 18. aprila 1999. u mjestu Kaluđerski Laz i oko njega, pucali na nenaoružane kosovske civile albanske nacionalnosti i ubili šest osoba. Optužnica je podignuta 31. jula 2008, a suđenje pred Višim sudom u Bijelom Polju počelo je u martu 2009. godine.
XS
SM
MD
LG