Dostupni linkovi

Si Đinping novi lider Komunističke partije Kine


Potpredsednik Kine Si Đinping nasledio je danas i zvanično Hu Đintaoa na čelu kineske Komunističke partije.

Njegovi prioriteti će biti sprovođenje reformi i borba sa galopirajućom korupcijom u zemlji.

Si (59) je pred novinare iazašao u Velikoj palati naroda u Pekingu, na čelu Stalnog komiteta Politbiroa partije koji je sa devet sveden na sedam članova i koji će u idućih 10 godina voditi zemlju.

Pred kamerama iz celog sveta, nasmešen Si predstavio je kolege i održao kratak govor u kojem je istakao da se novo kinesko rukovodstvo sučava sa "ogromnom odgovornošću", priznavši da su pred Komunističkom partijom "teški izazovi", među kojima i korupcija.

Novi kineski lideri učiniće sve da bi "obezbedili bolji život" kineskom narodu, poručio je Si, prenose svetske agencije.

Novo rukovodstvo partije, koja Kinom vlada od 1949, imenovano je po okončanju njenog 18. kongresa, na kojem se raspravljalo i o korupcionaškim aferama i zloupotrebi položaja najviših zvaničnika stranke.

Delegati partije juče su izabrali 205 članova centralnog komiteta. Očekuje se da će Si Đinping u martu postati i novi predsednik Kine.

U novom sazivu Stalnog komiteta je i sadašnji zamenik premijera Li Kećiang, koji je time došao u poziciju da u martu postane novi premijer.
XS
SM
MD
LG