Dostupni linkovi

Europu očekuje paraliza zbog generalnih štrajkovaRadnički sindikati u Europi će danas po prvi put održati zajedničke prosvjede protiv politika europskih vlada, koje predviđaju uvođenje mjera štednje, nazvanih i politikama "stezanja kaiša".

U zemljama Pirinejskog poluostrva Španjoilskoj i Portugalu, generalni štrajk će po prvi put biti organiziran na isti dan. Štrajkovi će biti održani i u Italiji, Grčkoj, Malti i grčkom dijelu Kipra.

Na poziv Konfederacije europskih sindikata pod nazivom "Europski dan solidarnosti i prosvjeda", prosvjedi će biti održani u 23 zemlje.

Grčka, kao članica EU najviše pogođena krizom, od početka 2010. godine ukupno je 26 dana bila paralizirana generalnim štrajkom uposlenika javnog sektora, te drži rekord do kojega će druge evropske zemlje teško stići. Po prvi put u svojoj povijesti, Španjolska, u kojoj je stopa nezaposlenosti dostigla 25 posto, suočit će se s dva generalna štrajka u jednoj godini.Generalni štrajk bit će treći u posljednjih 16 mjeseci u Portugalu, gdje su plaće smanjene, a cijene prevoza, zdravstvenih usluga, porezi i režijski troškovi povećani.

Generalni tajnik Konfederacije europskih sindikata Bernadette Segol, najavila je proteste u 23 europske zemlje, u kojima će nezadovoljni građani upozoriti vlade na poteškoće koje donose mjere štednje.

Sindikati u Španjolskoj, gdje će u srijedu zbog generalnog štrajka biti otkazan 601 avionski let, ali i prekinut autobuski i željeznički promet, pozvali su svoje članove na prosvjede, "prije nego zemlja dođe na nivo Grčke i Portugala, budući da je stopa nezaposlenosti u Španjolskoj 25 posto, dok je u Austriji nezaposleno svega pet posto radno sposobnih građana".
XS
SM
MD
LG