Dostupni linkovi

Borbe u Siriji, opozicija nastoji da postigne dogovor


U Siriji su u nedelju na više lokacija nastavljeni sukobi između pobunjenika i provladinih snaga, saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Sirijska avijacija gađala je pogranični grad Bukamal, nedaleko od Iraka, kao i uporišta pobunjenika nedaleko od Damaska i u Alepu, ekonomskom centru na severu zemlje. U borbama u Bukamalu poginulo je dvoje civila, a sukobi su nastavljeni i u Ras al-Ainu, na severoistoku Sirije, blizu turske granice.

Provladin list Al-Vatan u nedelju je objavio da su "vojska i bezbednosne snage pokrenule akciju čišćenja u provinciji Damask i da bi ova vojna operacija trebalo da traje nekoliko dana".

Predstavnici više opozicionih frakcija, među kojima i najznačajnija opoziciona koalicija Sirijski nacionalni savet, nastavili su pregovore u glavnom gradu Katara, Dohi.

Opozicija u egzilu nastoji da u nedelju postigne konačni dogovor pod pritiskom zapadnih i arapskih zemalja, kako bi se suprotstavila vladavini predsednika Bašara al-Asada.

Inicijativa o ujedinjenju opozicije predviđa formiranje političkog tela iz više opozicionih grupa. To izvršno telo bi vodilo pregovore sa međunarodnom zajednicom i prosleđivalo pomoć drugih zemalja Siriji, podseća Beta.
XS
SM
MD
LG