Dostupni linkovi

Gligorov: Kriza, ali i pozitivni uticaji iz EU se preneli na Balkan


Drugog dana Konferencije o EU integracijama i Zapadnom Balkanu u Gracu učesnici su na tri panela razgovarali o različitim aspektima proširenja EU i kako se ekonomska kriza odražava na situaciju na Zapadnom Balkanu.

Vladimir Gligorov, sa Instituta za međunarodnu ekonomiju iz Beča, konstatovao je u subotu kako se ekonomska kriza iz EU prenela na Zapadni Balkan, ali je zaključio i kako su pozitivni uticaji iz EU bili ključni za region.

“Da nije bilo tog uticaja, Balkan bi danas bio još više autokratski nego što to jeste,” rekao je Gligorov.

Ritsa Panagiotou i Franz-Lohtar Altmann su se u svojim izlaganjima osvrnuli na uticaj ekonomske krize u Grčkoj na balkanske zemlje koje nisu članice EU. Panagiotou je zaključila, pored ostalog, da se proces priključenja trenutno nalazi u “verovatno najtežoj krizi od 2000. godine”. Lother je pak rekao kako se mora imati na umu da ekonomska kriza “nije počela na Balkanu, niti u EU, nego u SAD”.

U nedelju, završnog dana konferencije pod nazivom "Napuštajući čekaonicu Evrope: Prevazilaženje krize proširenja EU na Zapadni Balkan", govore Tim Judah, novinar ekspert za Balkan, Kristof Bender ispred ESI, Ilir Dugoli, ambasador Kosova u Briselu.
XS
SM
MD
LG