Dostupni linkovi

Grac: Konferencija o EU integracijama i Zapadnom Balkanu


Ovog vikenda se održava u Gracu trodnevna konferencija “Napuštajući čekaonicu Evrope: Prevazilaženje krize proširenja EU na Zapadni Balkan”.

Konferencija, u organizaciji Centra za izučavanje jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu, otvorena je u petak govorom predsednika Republike Makedonije Đorđa Ivanova.

Ivanov je govorio o odnosu Makedonije sa susedima, problemima na putu ka EU, ekonomskoj situaciji u toj zemlji i je izrazio želju da njegova zemlja što prije počne pregovore za ulazak u EU.

Skupu se prvi dan obratila i Christa Neuper, rektor Univerziteta, naglasivši kako je tema konferencije jako značajna “ne samo za region, nego i za sve zemlje u Evropi.” Joseph Marko, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Gracu naglasio je kako dugi niz godina Fakultet i Centar rade u regionu i rekao da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti.

Florian Bieber, direktor Centra, takođe je govorio o trendu stagnacije, ali je ukazao kako se nada da je moguće videti neke ohrabrujuće znakove.

Drugog dana konferencije, između ostalog, premijerno je prikazan najnoviji dokumentarni film "Sumrak heroja - Hrvatska, Evropa i međunarodni tribunal” Evropske inicijative za stabilnost.

Na konferenciji učestvuju kako lideri iz regiona, tako i pravnici, politolozi, sociolozi i naučnici iz drugih oblasti. Poseban prostor dat je mladim istraživačima u ovoj oblasti.

Održavanje konferencije podržali su European Fund for the Balkans, Österreichische Gesellschaft für Europapolitik, Südosteuropa Gesellschaft, Europe Direct Steiermark, kao i Grad Grac i pokrajina Štajerska.
XS
SM
MD
LG