Dostupni linkovi

Zagreb: Prosvjed protiv zagađenja zraka u Slavonskom Brodu


Sedamdesetak prosvjednika protiv onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu okupilo se danas s medicinskim maskama na licu te transparentima ispred zgrade hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a zatim je njihove predstavnike na razgovor primio ministar Mihael Zmajlović.

Prosvjed su organizirali Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) i građanska inicijativa "Kad ako ne sad...Brođani, ne dajte da nas truju". Na transparentima koje su istaknuli prosvjednici pisalo je: "Dajte nam da dišemo", "Volim Brod a još više Brođane" i "Brođane budi kašalj ptica".

U razgovoru s predstavnicima prosvjednika, ministar Zmajlović je ponovio kako ih u potpunosti podržava, a Ministarstvo i Vlada rade na rješavanju tog problema koji će, kako očekuje, konačno biti riješen modernizacijom bosanskobrodske rafinerije za dvije godine.

"Očekujem podršku BiH, postoje i formalne potvrde da volja postoji", rekao je ministar podsjetivši da je vlasnik rafinerije djelomično krenuo u modernizaciju.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak nakon sastanka je rekao kako ministar zapravo nije ništa obećao, te da će taj problem trajati još dvije godine.

"Prema tome, Brođani će još dvije godine biti trovani plinovima, a mi ćemo posljedice vidjeti u bolnicama i na grobljima nakon deset godina. Toksikolozi kažu kako je najopasniji benzen koji se taloži u organizmu", rekao je Čičak.
XS
SM
MD
LG