Dostupni linkovi

Novi čelnik sirijske opozicije traži bezuslovnu podršku izvana


Novoizabrani čelnik sirijske najveće opozicijske grupe izjavio je u intervjuu objavljenom u subotu da bi međunarodna zajednica trebala bezuslovno podržati one koji nastoje svrgnuti režim predsjednika Bašara al-Asada i bezuslovljavanja pomoći promjenama u rukovodstvu opozicije.

George Sabra, čelnik Sirijskog nacionalnog vijeća, izjavio je da su on i ostali opozicijski čelnici razočarani stranim zemljama koje samo verbalno podržavaju opoziciju.

"Nažalost, mi ne dobijamo ništa od njih, osim nekih izjava podrške i ohrabrenja, dok Asadovi saveznici daju režimu sve", izjavio je Sabra za Associated Press (AP) na marginama konferencije SNC-a u katarskoj prijestolnici Dohi.

On je rekao da je sirijskoj opoziciji potrebno na stotine miliona dolara u pomoći i naoružanju kako bi porazila režimske snage.

Sabra (65), predvodi u subotu delegaciju SNC-a u razgovorima s suparničkim opozicijskim grupama o stvaranju nove, šire grupe opozicijskog rukovodstva - što podržavaju zapadne i arapske zemlje koje žele da pobunjenici svrgnu s vlasti Asada.

Ishod razgovora u Dohi bit će od ključnog značaja ne samo za SNC, grupu sa sjedištem u Istanbulu za koju mnogi smatraju da je izgubila kontakt s aktivistima na terenu i borcima protiv režima u Siriji, nego i za budućnost kompletne opozicije.

Sabra je u intervjuu priznao da su neke kritike SNC-a opravdane, ali da one ne trebaju služiti kao izgovor za odgodu međunarodne pomoći.

Sirijska opozicija tvrdi da joj je potrebno oružje kako bi porazila Asada. Upitan šta želi od međunarodne zajednice, Sabra je izjavio: "Oružje, oružje, oružje".
XS
SM
MD
LG