Dostupni linkovi

Afera sa Papinim dokumentima: Kompjuterskom stručnjaku uslovna kazna


Sud u Vatikanu proglasio je danas krivim kompjuterskog stručnjaka Klaudija Sćarpeletija za ometanje pravde u istrazi o odavanju osjetljivih dokumenata pape Benedikta Šesnaestog i osudio ga uslovno na dva mjeseca zatvora.

Sćarpeleti, Italijan koji je radio u vatikanskom državnom sekretarijatu kao kompjuterski analitičar, rekao je ranije u svjedočenju da nije pomagao u odavanju papinih dokumenata medijima.

Ova afera pokrenula je optužbe o navodnoj korupciji u redovima vatikanske birokratije. Dokumenti su iskorišteni kao osnova za knjigu jednog italijanskog novinara o malverzacijama i borbi za prevlast u vatikanskim krugovima.

Bivši papin batler Paolo Gabrijele osuđen je prošlog mjeseca u odvojenom suđenju na 18 mjeseci zatvora zbog krađe dokumenata.

Na današnjem suđenju svjedočili su papini tjelohranitelji i osuđeni batler. Suđenje je moglo da prati samo osam odabranih novinara.

Kompjuterski tehničar uhapšen je 25. maja tokom istrage o curenju papinih dokumenata u medije i proveo je jednu noć u vatikanskom pritvoru, nakon čega je pušten.
XS
SM
MD
LG