Dostupni linkovi

Srbija: Sindikat policije oštro kritikovao Zakon o amnestiji


Sindikat srpske policije (šP) saopštio je danas da usvojeni Zakon o amnestiji ne doprinosi podizanju poverenja gradjana u državu i njene institucije.

Predsednik tog sindikata Glišo Vidović u saopštenju je osudio mogućnost da se "Uroš Mišić i svi drugi pravosnažni osudjenici zatvorenici, koji služe zatvorske kazne zbog napada na policiju, amnestiraju i nadju na slobodi".

Policijski službenici zgroženi su činjenicom da će se mnogi zatvorenici koji su ometali ili napadali policajce na dužnosti naći na slobodi, navodi se u saopštenju.

"Mogu se složiti da se amnestiraju zatvorenici koji su učinili neko krivično delo iz nehata ili krajnje nužde, ali da se amnestiraju nasilnici koji su to činili sa namerom i umišljajem da povrede policajce - predstavnike države, to ne mogu da shvatim", istakao je Vidović, a saopštio je šP.

U saopštenju se navodi da obrazloženje da su zatvorski kapaciteti mali, da država nema para da hrani zatvorenike i da su joj na trošku nameće logično pitanje - koja je svrha izrečene kazne i kažnjavanja.

"Smatram da ukoliko država želi da uštedi, neka to učini na drugi način, neka smanji privilegije političarima, ukine luksuzne službene automobile, smanji obezbedjenje i uvede red u trošenje para poreskih obveznika, umesto što na ulicu vraća kriminalce i nasilnike ", ocenio je Vidović.

Zakonom o amnestiji koji će, nakon što ga je Skupština Srbije prekjuče usvojila, stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u Sluzbenom glasniku, predvidjeno je da se ukine kazna onima koji su osudjeni na kaznu zatvora do tri meseca.
XS
SM
MD
LG