Dostupni linkovi

Pakistan obilježio 'Malalin dan'


Pakistan je u subotu obilježio "Malalin dan" u čast Malale Jusafzaj koja je prije mjesec dana čudom preživjela napad Pokreta pakistanskih talibana (TTP).

Učenici škole koju je pohađala pakistanska djevojčica Malala Jusafzaj, koja se zauzima za pravo djevojčica na školovanje, a trenutno se oporavlja u engleskoj bolnici nakon napada talibana, organizirali su u subotu zatvorenu svečanost u njenu čast, uprkos prijetnjama pobunjenika.

"Molili smo za Malalu i upalili svijeće. Došli su svi učenici ... ali taj događaj nije bio otvoren za javnost budući da se našoj školi i učenicima i dalje prijeti", rekla je za France Presse Mariam Halid, direktorica škole u Mingori koju pohađa Malala.

Uprava škole je čak zamolila učenike da u subotu ne razgovaraju s medijima kako ne bi privlačili pozornost ekstremista.

U subotu u Mingori nije predviđen nikakav javni skup u znak podrške Malali i više od 32 miliona djevojčica u svijetu koje se ne mogu školovati.

Pakistanska vlada je u petak objavila da će više od tri miliona siromašne djece u zemlji primati stipendije za osnovno školovanje u iznosu od dva američka dolara za dijete.

Na desetine hiljada Britanaca pozvali su vladu da Malalu kandidira za Nobelovu nagradu za mir zbog njenog zauzimanja za školovanje pakistanskih djevojčica.
XS
SM
MD
LG