Dostupni linkovi

ICTY: Odluka u predmetu protiv Haradinaja 29. novembra


Odluka sudskog vijeća Haškog tribunala u predmetu protiv Ramuša Haradinaja i još dvojice bivših komandanata OVK biće objavljena 29. novembra, najavljeno je iz Tribunala.

"Odluka suda u predmetu protiv Haradinaja, Lahi Brahimaja i Idriza Balaja, koji su uhapšeni u aprilu 2008. godine biće objavljena na zvaničnom sajtu Tribunala",prenose prištinski mediji.

Ovo će biti druga prvostepena presuda bivšim komandantima OVK po optužbama za zločine nad Albancima, Srbima i Romima u logoru Jablanica 1998. godine.

Haradinaj, Balaj i Brahimaj optuženi su da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem zlostavljanja kosovskih Albanaca, Srba i Roma u tom logoru.

U aprilu 2008. godine Haradinaj i Balaj nakon prvog procesa za zločine u zoni "Dukađin" oslobođeni su krivice, dok je Brahimaj osuđen na šest godina zatvora. Žalbeno vijeće je u julu 2010. godine djelimično poništilo tu presudu i naložilo ponavljanje procesa.

Pretresno vijeće će odlučiti da li su izneseni dokazi ovog puta dovoljni za osuđujuću presudu Haradinaju i Balaju i eventualno povećanje kazne Brahimaju.

Haradinaj se nalazi u kućnom pritvoru u svojoj kući u prištinskom naselju Dragodan pod nadzorom Euleks policije, a ranije je najavljeno da će nekoliko dana prije saopštavanja odluke biti prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog suda.

Alijansa za budućnost Kosova, čiji je Haradinaj lider, saopštila je da očekuje oslobađajuću presudu i povratak Haradinaja na političku scenu „kao jedinog sposobnog i spremnog političara da se suprotstavi Hašimu Tačiju“.
XS
SM
MD
LG