Dostupni linkovi

Pavićević: Zajedničko upravljanje prvo na Jarinju i Merdaru


Šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom Dejan Pavićević izjavio je danas da će na prelazima Jarinje na severnom Kosovu i Merdare kod Kuršumlije biti sprovedena dva pilot projekta na osnovu sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

"Formiranje prelaza neće ličiti na granicu niti je namera da se zarad bilo kakvih interesa prave granice prema Kosovu, nego će to biti kontrolni punkt koji će omogućiti u prvom redu nama da uspostavimo jasnu kontrolu kako bi se lakše borili protiv kriminala i drugih stvari", rekao je Pavićević agenciji Beta.

Sprovodjenje pilot projekata najavljeno je na sastanku premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu.

Pavićević je naveo da je sporazum o integrisanom upravljanju prelazima dogovoren i da takav kakav je mora biti i primenjen.

"Nažalost, drugu opciju nemamo. Smatram da se može naći pozitivan aspekt u svemu", rekao je Pavićević.

Pavićević je naveo da će Euleks imati izvršnu ulogu na svim prelazima na kojima će biti primenjivan koncept zajedničkog upravljanja.

"Euleks će biti taj koji će u skladu sa svojim izvršnim ovlašćenjima obavljati kontrolu putnika i robe, jer Beograd od početka insistira na izvršnoj ulozi Euleksa", rekao je Pavićević.
XS
SM
MD
LG