Dostupni linkovi

Iran upozorio na upade u njegov zračni prostor


Iran je danas saopćio da će odlučno djelovati protiv svakog upada u njegov zračni prostor, što predstavlja očigledno upozorenje SAD-u nakon što je prošle sedmice jedna njegova bespilotna letjelica za nadziranje napadnuta od iranskih borbenih aviona.

U četvrtak su američki zvaničnici izjavili da se nenaoružana bespilotna letjelica Predator našla u međunarodnom zračnom prostoru kada su iranski borbeni avioni otvorili vatru na nju 1. novembra. Letjelica nije pogođena.

Ovo presretanje je prvi put da Teheran napadne bespilotnu američku letjelicu u posljednje 33 godine, prenio je Reuters.

"Branitelji Islamske Republike odlučno će odgovoriti na bilo kakav napad iz zraka, sa zemlje ili s mora", rekao je u petak general Mesud Džazajeri, viši zapovjednik zračnih snaga.

"Ako bilo kakva strana letjelica pokuša ući u naš zračni prostor, naše oružane snage će izaći nakraj s tim", dodao je on. Džazajeri nije spomenuo američku bespilotnu letjelicu.

Na osnovu navoda Pentagona, dvije letjelice SU-25, koje su napravili Sovjeti, presrele su Predatora nad vodama Perzijskog zaljeva oko 16 nautičkih milja od iranske obale. Nakon što su pucali na letjelicu pratili su je nekoliko kilometara dok nije napustila iranski zračni prostor.

Washington je uložio formalni protest iranskim vlastima putem diplomatskih kanala.
XS
SM
MD
LG