Dostupni linkovi

Mitrovica: Protest Srba zbog hapšenja Jovića


Nekoliko stotina kosovskih Srba okupilo se u petak nadomak glavnog Ibarskog mosta u severnoj Mitrovici u znak protesta zbog hapšenja Slavoljuba Jovića, zvanog Pagi, iz ovog dela grada, javlja dopisnica RSE.

Protest je protekao mirno i bez incidenata.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) za severnu Mitrovicu Nebojša Jović koji je, inače, brat uhapšenog Slavoljuba, rekao je da građani zahtevaju da se Slavoljubu Joviću omogući odbrana sa slobode i da im nije namera da na bilo koji način utiču na proces koji se vodi pred srpskim pravosuđem.

"Naprotiv, ubeđeni smo da je Slavoljub nevin i protestom želimo da ukažemo i na to da li država ima snage da zatraži odgovornost Kfora za pokušaj masovnog ubistva građana 1. juna u Rudaru i za nasilje na Jarinju i Jagnjenici", rekao je Jović.

On je apelovao na predstavnike Kfora i Euleksa da ne povuku ni jedan potez koji bi mogao da destabilizuje situaciju na severu Kosova.

Podsetimo, viši sud u Kraljevu odredio je prošle sedmice pritvor do 30 dana Slavoljubu Joviću i pokrenuo istragu protiv njega zbog sumnje da je 1. juna 2012. u Rudaru kod mosta na reci Ibar pokušao da ubije pripadnike Kfora.

Posle saslušanja pred istražnim sudijom, tokom kog se Jović branio ćutanjem, istražni sudija je doneo rešenje o pokretanju istrage protiv njega i prihvatio predlog tužilaštva da mu se odredi pritvor.

Jović se tereti da je iz neposredne blizine ispalio više projektila u pripadnike Kfora od kojih je dvojicu ranio, dok je živote ostalih doveo u opasnost. Na teret mu se stavlja krivčno delo teško ubistvo u pokušaju, kao i nedozvljeno držanje oružja i ekspolozivnih materija.
XS
SM
MD
LG