Dostupni linkovi

Najviše novca povučeno iz Mađarske, Hrvatske i SrbijeStrane banke su od sredine prošle do sredine ove godine smanjile svoju izloženost u šest zemlja srednje i istočne Evrope za približno 53 milijarde dolara, odnosno 4,8 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) tih zemalja, navodi Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Najveće smanjenje - od oko 40 odsto pomenute sume zabeleženo je u Mađarskoj, što odgovara protivvrednosti 14,2 odsto mađarskog BDP-a.

Odmah nakon Mađarske nalazi se Hrvatska, gde je u godinu dana izloženost stranih banaka pala za 8,4 odsto hrvatskog BDP-a, pa proizlazi da su banke povukle iz Hrvatske 27 milijardi kuna, odnosno 3,6 milijardi evra, što je mnogo više nego što se mislilo.

Na trećem mestu prema povučenom bankarskom kapitalu je Srbija u kojoj je izloženost stranih banaka pala 7,7 odsto BDP-a.

Najveći dobitnik je Slovačka, u koju se slio kapital banaka u protivvrednosti 5,9 odsto BDP-a.

"Svako izvlačenje kapitala poruka je investitora da se novac ne može oploditi i stoga ga prebacuju u druge zemlje. Proizlazi da su investitori procenili da su Mađarska, Hrvatska i Srbija rizične", ocenio je član Saveta Hrvatske narodne banke Željko Lovrinčević.
XS
SM
MD
LG