Dostupni linkovi

Štrajk zaposlenih u evropskim institucijamaOko 90 odsto zaposlenih u Evropskom savetu i 10 odsto zaposlenih u Evropskoj komisiji protestovalo je u Briselu zbog najavljenog smanjivanja plata u evropskim institucijama.

Sindikati zaposlenih procenili su da je između 500 i 1.000 ljudi učestvovalo u četvrtak u protestu ispred zgrade Evropske komisije.

Protesti su održani i ispred sedišta Evropskog suda i kancelarija Komsije u Luksemburgu, kao i ispred kancelarija u Petenu u Holandiji i Ispri u Italiji. U štrajku nisu učestvovali zaposleni u Evropskom parlamentu i evropskog službi spoljnih poslova.

Evropska komisija je prošle godine najavila da će smanjiti broj zaposlenih u evropskim institucijama, kojih sada ima 55.000, za pet odsto do 2020. godine.

Trenutna plata zaposlenih u institucijama EU kreće se u rasponu od 2.600 evra do 20.000 evra. Uz to, komesari i većina zaposlenih uživaju i posebne poreske olakšice.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej trebalo bi da razgovara sa predstavnicima sindikata 14. novembra.

Ukoliko predstavnici sindikata i zaposleni u evropskim institucijama ne budu zadovoljnim tim informacijama, najavljuju se novi štrajkovi za 16. novembar pa čak i na sam dan samita.
XS
SM
MD
LG