Dostupni linkovi

Sejdiju apeluje na EU da stane uz KosovoBivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiju apelovao je na Evropsku uniju da ne ulazi u sporove oko kosovskih tema i da nedvosmisleno stane uz Kosovo.

"Evropska unija je za nas učinila mnogo, ali problem je to što pet članica još nije priznalo Kosovo, što nesumnjivo utiče i na ostale zemlje", kazao je Sejdiju u intervjuu češkom radiju ČR.

Sejdiju je istakao da tih pet zemalja EU koje Kosovo ne priznaju, ne bi trebalo da "oklevaju sa priznanjem pošto je Kosovo normalna zemlja".

"Evropa bi pre svega trebalo da se ujedini, da ne stvara probleme od kosovskih tema i da nedvosmisleno stane uz Kosovo. Ne shvatam zašto zemlje koje su nas priznale zastupaju u raznim međunarodnih organizacijama nekakav ravnodušni, kako kažu neutralni stav", rekao je bivši predsednik Kosova.

Sejdiju je pozdravio novu etapu dijaloga Beograda i Prištine, ali je ukazao da nema govora o izmeni statusa Kosova pošto je, kako je kazao, Kosovo nezavisna država, a odbacio je i razgovore o statusu severa Kosova.

"Srbija ne mora da nas prizna. Dovoljno je da nam ne pravi probleme", zaključio je Fatmir Sejdiju.
XS
SM
MD
LG