Dostupni linkovi

Demnonstracije pred grčkim parlamentom zbog mera štednje



Krhka koaliciona vlada Grčke je pred najtežom probom do sada: danas, drugog dana generalnog štrajka, skupština glasa o novim, bolnim merama štednje koje zahtevaju
poverioci da bi pomogli Grčkoj da ne potone u bankrot.

Očekuje se da će se mere kojima će se uštedeti 13,5 milijardi evra, provući kroz parlament posle hitne jednodnevne rasprave. Ali, svaki glas protiv iz vladajućeg tabora ili uzdržan, mogao bi ozbiljno oslabiti koaliciju koju predvode konzervativci.

Sledeća tranša kredita od 31,5 milijarde evra, od ukupno 240 milijardi, kasni već pet meseci, a bez nje, rekao je premijer Andonis Samaras, Grčkoj će 16. novembra nestati novca zbog čega bi morala da proglasi moratorijum na plaćanje.

U tom slučaju vlada bi bila primorana da ponovo uvede staru valutu, drahmu. To bi Grčku izguralo iz zone evra i izazvalo haos u bankama, hiperinflaciju i pad deviznog kursa koji bi poništio vrednost štednih uloga i čak i najosnovnije robu stavio van domašaja mnogih Grka.

Mere o kojima se raspravlja obuhvataju velika nova smanjenja plata i penzija, povećanje poreza, penzionisanje sa 67 umesto 65 godina, i to uz lakše otpuštanje zaposlenih i premeštanje, uz prinudne odmore zaposlenih u državnom sektoru koji imaju trajni radni odnos.

Opozicione stranke optužile su vladu da predloženim smanjenjem penzija i beneficija gazi Ustav, i požalili se da je predlog propisa o novim merama na nekoliko stotina stranica previše složen da bi se o njemu raspravljalo na samo jednoj sednici.
XS
SM
MD
LG