Dostupni linkovi

Kirbi: Izbori u SAD primer demokratskog procesaAmbasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je danas da su predsednički izbori u SAD bili primer dobrog i demokratskog procesa, u kome je izlaznost bila velika, a izborna trka reizabranog predsednika Baraka Obame i Mita Romnija tesna.

"Mislim da je ono što smo videli bio najbolji i demokratski proces. Imali smo mnogo ljudi koji su izašli da glasaju, imali smo veoma tesne izbore, sa nadmetanjem, gde sigurno nije nedostajalo propagande", rekao je Kirbi na postizbornom doručku koji je jutros priredio u svojoj rezidenciji u Beogradu.

Ambasador SAD je istakao da i demokrate i republikanci moraju da rade zajedno, posebno imajući u vidu "budžetske probleme u ovim izazovnim vremenima".

On je "prijateljima iz Srbije koji su zainteresovani za politiku" savetovao da mogu da uče iz načina na koji su tekli američki izbori, kako bi sami pronašli najbolji pristup u svojim mogućim kampanjama.

Na postizbornom doručku u rezidenciji američkog ambasadora jutros je bilo stotinak zvanica, među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici Srbije.

U rezidenciji ambasadora Kirbija bili su postavljeni ekrani, na kojima su zainteresovani mogli da prate najnovije izborne rezultate sa programa svetskih televizija, kao i grafikone sa ostvarenim rezultatima kandidata u svim državama SAD.

Na pitanje ko je bio njegov favorit na izborima, ambasador SAD je uz osmeh rekao: "Moj favorit je bio izborni proces".
XS
SM
MD
LG