Dostupni linkovi

Dačić i Tači ponovo kod Eštonove



Drugi put za manje od mesec dana, srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači, sastaće se u Briselu sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Sagledati kako i gde je moguće postići brži napredak u dijalogu Beograd-Priština i primeniti dosadašnje dogovora, biće cilj današnjeg sastanka u Briselu.

Prvi sastanak Dačića i Tačija uz posredovanje Ketrin Ešton, održan 19. oktobra u Briselu, i Evropska unija i SAD su pozdravile kao pozitivan korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je za Srbiju jedan od ključnih uslova za dobijanje datuma pregovora o članstvu s Unijom.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prošle nedelje su o nastavku dijaloga zajedno razgovarale sa zvaničnicima u Beogradu, a potom i Prištini.

Dačić je 19. oktobra u Briselu podvukao da je na odvojenom sastanku s Ketrin Ešton i potomna trojnom sastanku, naglasio da je srpska strana spremna da razgovara o svim otvorenim pitanjima, uključujući i pitanje statusa Kosova, iako Priština to ne prihvata.

Tači je posle sastanka u oktobru izjavio da je to bio "bilateralni sastanak dveju država" i da će proces, kako se nada, "dovesti do uzajamnog priznavanja".
XS
SM
MD
LG