Dostupni linkovi

Gruzija: Hapšenja zbog maltretiranja vojnika


Bivši ministar odbrane Gruzije i sadašnji načelnik generalštaba uhapšeni su zbog istrage o zloupotrebi službenog položaja u prethodnoj vladi Mihaela Sakašviija.

Tužilaštvo je saopštilo da su bivši ministar Baćo Akhalaja i načelnik generalštaba Đorđi Kalandadze uhapšeni u sklopu istrage o navodima da su zvaničnici ministarstva odbrane fizički i verbalno maltretirali vojnike, javila je agencija Frans pres.

Zasad nisu zvanično podignute optužnice, a hapšenja su usledila pošto je vlada milijardera Bidžine Ivanišvilija preuzela dužnost nakon poraza Sakašvilija na parlamentarnim izborima prošlog meseca.

Nova vlada je obećala da će rešiti slučajeve prekršaja načinjenih za vreme prethodne administracije, koja je vodila državu devet godina.

Advokati koji zastupaju uhapšene izjavili su da su razlozi za pokretanje istrage apsurdni, a Akhalaja, koji je zemlju napustio posle izbora, vratio se pre dva dana kako bi odgovorio na, kako kaže, "idiotske" optužbe.

Akhalaja je bio ministar odbrane od 2008. do 2012. godine, a zatim je kratko bio ministar unutrašnjih poslova od jula do septembra. Ostavku je podneo usred skandala koji je izbio u zemlji nakon što su obelodanjeni snimci maltretiranja zatvorenika u gruzijskim zatvorima.
XS
SM
MD
LG