Dostupni linkovi

Crna Gora: Radnik rudnika boksita protestuje ispred Ambasade Rusije


Radnik Rudnika boksita, Rašo Čivović, protestovaće danas ispred Ambasade Rusije u Podgorici, zahtijevajući da mu se konačno saopšti ko je nadležan za rješavanje njegovog problema.

Čivović je agenciji Mina-business kazao da je poslao dopis Ministarstvu ekonomije, jer mu se niko iz tog resora nije obratio. On će danas u deset sati protestovati ispred Ambasade, zahtijevajući da mu se kaže da li je crnogorska Vlada ili neko drugi nadležan za njegov problem.

Prema njegovim riječima, na sastanke sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem idu "jedni te isti" ljudi iz Sindikata Boksita koji ne smiju da pomenu njegov slučaj.

“Vjerovatno im je dobro i imaju dobre plate”, tvrdi Čivović.

Čivović traži od Ambasade da mu pomogne da ostvari pravo na socijalni program koji su prije tri godine dobile njegove kolege. On je ranije kazao da je jedini od 960 radnika kojem ne daju da ostvari pravo na socijalni program i da se bezbroj puta bezuspješno obraćao predstavniku Vlade u Odboru direktora Boksita, Predragu Stamatoviću.

Čivović tvrdi da je potrebno da mu se isplati 29,9 hiljada EUR otpremnine.

Boksiti su u saradnji sa Vladom pokrenuli dobrovoljni socijalni program, pa je tokom 2010. godine pripadajuća nadoknada isplaćena za 846 zaposlenih koji su napustili kompaniju. Po ovom osnovu isplaćeno je 11,71 milion EUR od čega su Rudnici boksita učestvovali sa 9,76 miliona EUR, a Vlada sa 1,94 miliona.

U Boksitima je, nakon realizovanog socijalnog programa, od 1,2 hiljade ostalo 314 zaposlenih.
XS
SM
MD
LG