Dostupni linkovi

Erjavec: Slovenija će se žaliti na odluku suda u Strazburu


Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u utorak je potvrdio da će se njegova zemlja žaliti na presudu Europskog suda za ljudska prava o odgovornosti Slovenije za neisplaćene štedne uloge u Ljubljanskoj banci.

Erjavec je time potvrdio najavu predstavnika slovenske vlade za pitanja sukcesije Rudija Gabrovca, koji je tokom dana izjavio presuda iz Strasbourga pristrana i da će Slovenija uložiti žalbu.

"Uvjeren sam da će Slovenija u toj žalbi uspjeti", rekao je Erjavec. On smatra da presuda Europskog suda za ljudska prava, koji je dao za pravo štedišama iz BiH u njihovoj tužbi protiv Slovenije zbog neisplaćenih deviznih štednih uloga iz podružnice Ljubljanske banke u Sarajevu "ne potvrđuje činjenično stanje" vezano uz štediše i njihov novac.

Ljubljanska banka Sarajevo nacionalizirana je 1993. godine, čime je bila prekinuta i svaka veza između Slovenije i te banke, rekao je Erjavec.

"Današnja presuda je neutemeljena jer se tiče pitanja sukcesije. Smatram da te probleme treba rješavati u okviru sukcesijskih pregovora, a ne sudskim postupcima", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova.

Uz to, dodao je Erjavec, nepravomoćna presuda suda u Strasbourgu, kojom se Sloveniji nalaže da u propisanom roku nakon pravomoćnosti presude omogući trojici štediša iz BiH da dođu do svog novca u Ljubljanskoj banci, na isti način kako je to omogućila štedišama Ljubljanske banke u Sloveniji, krši "načelo teritorijalnosti", po kojemu su za deviznu štednju iz vremena bivše Jugoslavije odgovorne države nasljednice na čijem teritoriju žive štediše, a ne država u kojima je bila centrala banaka u kojima su štedjeli.
XS
SM
MD
LG