Dostupni linkovi

Turska: Počinje suđenje izraelskim vojnim komandantima


Pred sudom u Istambulu danas počinje suđenje u odsustvu penzionisanim izraelskim vojnim komandantima koji su naredili raciju na turskom brodu 2010. godine, u kojoj je poginulo devet turskih aktivista.

Specijalci su upali na brod "Mavi Marmara", koji je u okviru humanitarne flote pokušao da probije pomorsku blokadu Gaze i isporuči pomoć Palestincima. Racija na brodu znatno je narušila odnose Turske i Izraela.

Ukoliko komandanti budu osuđeni, sud može da objavi nalog za njihovo hapšenje, prenio je BBC.

"Mavi Marvara" je prevozila 600 propalestinskih aktivista prema obali Pojasa Gaze, kada ju je u međunarodnim vodama presrela izraelska mornarica u maju 2010. godine.

Izrael tvrdi da su specijalci djelovali u samoodbrani nakon što su ih na brodu napali turski aktivisti.

Istragom UN utvrđeno je da je izraelska blokada Gaze "legitimna bezbjednosna mjera" i da su komandosi naišli na "ozbiljan, organizovan i nasilan otpor" kada su stupili na brod. U izvještaju se takođe dodaje da je odluka Izraela da pošalje komandose na brod i primijeni silu bila "pretjerana i nerazumna".

Tursko tužilaštvo u maju je optužilo četvoricu izraelskih vojnih komandanata u penziji. Među tačkama optužnice je i "podsticanje na ubistvo okrutnošću ili mučenjem".

Optuženi su bivši načelnik izraelskog Generalštaba Gabi Aškenazi, bivši viceadmiral Elijezer Marom, nekadašnji šef vojne obavještajne službe general-major Amos Jadlin i bivši komandant vazduhoplovstva general Avišaj Lev.

Očekuje se da će tokom procesa svjedočiti skoro 500 ljudi koji su bili na brodu. Izraelska ambasada u Ankari saopštila je da je suđenje "jednostran politički akt bez sudskog kredibiliteta".
XS
SM
MD
LG