Dostupni linkovi

MPC ne prihvata dogovore sa SPC na osnovu Niškog sporazumaPoglavar Makedonske pravoslavne crkve (MPC) arhiepiskop Stefan Veljanovski označio je sporazum između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i MPC pre deset godina u Nišu o rešavanju makedonskog crkvenog pitanja kao nacrt koji je završen i više ne važi, jer ga nikad nije prihvatio makedonski sinod.

"Dve crkve su još na početku pregovora, iako su poslednjih deset godina imale brojne susrete i razgovore. Moramo da startujemo sa nečim drugim što bi bilo prihvatljivo za obe strane, a to nije Niški sporazum", rekao je arhiepiskop, prenosi Verska informativna agencija (VIA).

On je pomenuo i nedavne izjave srpskog predsednika Tomislava Nikolica koji je predložio Makedoniji razgovore radi rešavanja višegodišnjeg spora SPC i MPC, izjave makedonskih arhijereja i samog patrijarha Irineja.

U Skoplju se ova izjava smatra odgovorom patrijarhu Irineju da se pregovori dveju crkava mogu voditi po kanonskim principima i u skladu sa ranijim dogovorima, misleći pri tom na Niški sporazum iz 2002, navodi VIA.

Dve crkve se decenijama spore oko statusa MPC kojoj SPC, kao ni druge pomesne pravoslavne crkve, ne priznaje autokefalnost.

U Nišu je 17. maja 2002. potpisan dogovor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) o kanonskom regulisanju pravoslavlja u Makedoniji, time i o prevazilaženju višedecenijskog raskola.

U 17 tačaka određen je autonomni status za eparhije u Makedoniji, koje bi činile Ohridsku arhiepiskopiju. Visok stepen samostalnosti je na osnovu opštepravoslavnog kanonskog ustrojstva. U Skoplju bi samostalno izabrani poglavar bio potvrđen od Beograda, a patrijarh srpski bi ga ustoličio.

Autonomna crkva bi sama birala episkope. Poglavar bi nosio titulu arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog. Dopušta se učestvovanje na međupravoslavnim susretima i konferencijama.
XS
SM
MD
LG