Dostupni linkovi

Sukobi u Alepu i Damasku, sastanak opozicije u DohiPobunjenici i pripadnici provladinih snaga i danas su se sukobili u Alepu i Damasku, dok opozicija na sastanaku u Dohi razmatra mogućnost ujedinjenja, skoro 20 meseci nakon početka sukoba u Siriji.

U ekonomskom centru na severu zemlje, Alepu, tri meseca traju borbe pobunjenika i provladinih snaga, u kojima je razoren severozapad grada i uništen magacin Crvenog polumeseca.

Kako se saznaje iz neimenovanih izvora u toj međunarodnoj organizaciji, "nema tačnih podataka o šteti" u magacinu, u kojem su se skladištili hrana, lekovi i proizvodi za bebe.

Borbe u Damasku se vode najviše u južnim delovima grada, a brojni stanovnici su se sklonili u susedno palestinsko izbegličko naselje Jarmuk, navodi OSDH.

U Siriji ima više od pola miliona palestinskih izbeglica. Prema podacima su OSDH-a, neki među njima su se priključili pobunjenicima, a neki učestvuju u borbama na strani vlasti.

Nacionalni savet, najveća opoziciona koalicija u Siriji, saopštila je danas da su kritike na njen račun opravdane, ali da ne bi mogla da bude zamenjena, uprkos apelima za formiranje vlade u egzilu.

Nacionalni savet održao je danas sastanak u Dohi, uoči skupa šire opozicije u tom gradu pod okriljem Arapske lige, koji je planiran za četvrtak.

Prema podacima OSDH-a, u Siriji su juče poginule 203 oosbe - 112 civila, 62 vojnika i 29 pobunjenika.
XS
SM
MD
LG