Dostupni linkovi

Hodžaj: Model dve Nemačke interesantan za učlanjenje u UNMinistar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je da je model dve Nemačke interesantan za učlanjenje u UN i da je otvaranje kancelarija za vezu između dve zemlje u funkciji takvog modela.

U intervjuu za današnji prištinski dnevnik "Koha ditore" Hodžaj je rekao da je politički dijalog Prištine i Beograda počeo susretom dvojice premijera, dok će na narednom sastanku s kosovskim premijerom biti i predstavnici opozicije.

Prema njegodim rečima, dužina razgovora će zavisiti od tri aktera, Kosova, Srbije i posrednika.

"Mi želimo da proces bude kratak, da budu postignuti korektni sporazumi i da se sva pomenuta pitanja, ali da i pitanje nestalih i druga pitanja koja se nisu mogla rešiti za trinaest godina, budu deo dijaloga. Pored normalizacije na politčkom nivou, mi očekujemo da se ovim stvore uslovi da se jednom za svagda okonča sukob između dve
zemlje", kazao je Hodžaj, koji je naveo je taj sukob i dalje otvoren.

"Mi ne možemo da promenimo ni geografiju ni istoriju, ali je naša obaveza da jednom za svagda okončamo ovaj stogodišnji sukob", kazao je kosovski ministar.

Govoreći o modelu dve Nemačke kao rešenju za odnose između Kosova i Srbije, Hodžaj je rekao da to podrazumeva uspostavljanje normalnih odnosa između dve zemlje.

"Ako Srbija ne može da prizna nezavisnost, to treba da stavi u zagradu i da pronađe način da pristupi Kosovu na osnovu realnosti na terenu. Prednost Kosova po ovom modelu je ne samo u uređenju normalnih odnosa, već i u tome što su obe Nemačke bile članice UN", naveo je Hodžaj.

On je zaključio da je interesantno razmisliti o takvom modelu, a da je predlog za otvaranje kancelarija za vezu u Prištini i Beogradu u toj funkciji, kao i koncept dobrosusedskih odnosa.
XS
SM
MD
LG