Dostupni linkovi

Grčka: Dva ključna glasanja u parlamentu test za vladu



Koaliciona vlada Grčke ove će se sedmice suočiti s dva ključna glasanja u nastojanju da osigura deo pomoći međunarodnih zajmodavaca kako bi izbegla bankrot.

Lider Demokratske levice, manjeg koalicionog partnera, Fotis Kuvelis je posle sastanka s premijerom Andonisom Samarasom kasno sinoć ponovo iskazao protivljenje novim smanjenjima plata, penzija, beneficija i drugim reformama tržišta rada. To znači da će glasati protiv tih mera koje su sadržane u jednom zakonu.

Kuvalis je, međutim, naveo da mu nije namera da izazove podelu u vladi i da njegova partija neće napustiti vladu, kao i da će podržati predlog budžeta za 2013. godinu, koji zavisi od smanjenja troškova predviđenih zakonom.

Poslanici će se o zakonu verovatno izjasniti u četvrtak, a glasanje o budžetu biće održano u nedelju.

Usvajanje zakona i predloga budžeta je neophodno kako bi Grčka dobila 31,5 milijardi zajma, bez kojeg će, kako je rekao premijer, zemlja bankrotirati sredinom novembra.

Ove sedmice se očekuju i protesti, kao i generalni štrajk u utorak i sredu. Posebno će biti ugrožen saobraćaj u Atini, gde taksisti i radnici u metrou danas počinju štrajk.
XS
SM
MD
LG