Dostupni linkovi

O bezviznom režimu na sastanku u Tirani



Na dvodnevnom ministarskom sastanku o pravosuđu i unutrašnjih pitanjima između EU i zemalja zapadnog Balkana, koji danas počinje u Tirani, biće razgovarano o problemu lažnih azilanata.

Sastanku Savjeta EU za pravosuđe i unutrašnja pitanja prisustvovaće i evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Sesilija Malstrom, najavljeno je iz kabineta Malstromove.

Evropska komisija ranije je najavila da će o problemu lažnih azilanata sa Balkana biti razgovarano na ministarskom sastanku u Tirani.

Ministri unutrašnjih poslova Švedske, Njemačke, Holandije, Belgije, Luksemburga i Francuske zatražili su 25. oktobra, u Luksemburgu od Evropskog parlamenta da hitno izglasaju klauzulu o suspenziji bezviznog režima, jer su nezadovoljni velikim brojem lažnih azilanata sa zapadnog Balkana.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon ranije je rekla da bi mehanizam za suspenziju bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana mogao da stupi na snagu krajem ove ili početkom naredne godine.

Prema riječima Fajonove, najveću brigu zadaju Srbija i Makedonija, a situacija sa BiH manje je zabrinjavajuća.
XS
SM
MD
LG