Dostupni linkovi

Dan pred izbore Obama i Romney gotovo izjednačeni



Amerika će u utorak birati svog novog predsjednika, a dan pred izbore dva kandidata, Barack Obama i Mitt Romney, su gotovo izjednačeni, tvrdi Reuters.

Četrdesetosam posto birača je na strani aktuelnog predsjednika dok njegov oponent, Republikanac Mitt Romney trenutno ima 47 posto biračkog tijela uz sebe.

Obama je, prema rezultatima Reuters/Ipsosove ankete u blagoj prednosti u krucijalnoj saveznoj državi Ohio. On je u subotu bio u prednosti u odnosu na Romneyja za četiri posto. Prema nekim procjenama, pobjednika će u utorak odlučiti savezne države Virginia, Colorado i Florida.

Obama i Romney su nekoliko posljednjih sedmica bili gotovo izjednačeni, no čini se da su predizborne kampanje tokom vikenda donijele blagu prevagu aktuelnom predsjedniku.

Prema rezultatima anketa u nedjelju su bili izjednačeni u Coloradu i na Floridi. Obama u Virginiji ima blagu prednost, a na predizbornom skupu u ovoj saveznoj američkoj državi, održanom u subotu, Obama je dobio javnu podršku od bivšeg predsjednika Billa Clintona koji je kazao da je "svoj glas dao u službu svog predsjednika".

Politički analitičari smatraju da je Obami prednost donio uragan Sandy, koji je opustošio američku istočnu obalu početkom sedmice. Ankete pokazuju da 67 posto Amerikanaca misli da je Obama odradio "dobar posao" za vrijeme Sandyja
XS
SM
MD
LG