Dostupni linkovi

Putin: Nejedinstvo bi Rusiju moglo lišti perspektive


Slabljenje institucija nacionalnog državnog suvereniteta može da predstavlja opasnost po opštu bezbednost, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski predsednik je na prijemu u Kremlju povodom nacionalnog praznika Dana jedinstva rekao da je ravnopravni dijalog među suverenim državama, na osnovu međunarodnog prava, ključni faktor globalne stabilnosti.

"Iako je Dan jedinstva najmlađi državni praznik u Rusiji, on je duboko ukorenjen u istoriji zemlje i u događajima od izuzetnog značaja za razvoj zemlje", naglasio je ruski predsednik.

Pre 400 godina ruski narod se ujedinio kako bi oterao neprijatelje iz svoje domovine i okončao period teškoća, rekao je Putin i dodao da bi, u suprotnom, ova zemlja mogla biti bila lišena svake istorijske perspektive.

Ruski predsednik je proslavu Dana jedinstva započeo polaganjem venca na spomenik na Crvenom trgu kojim je odata počast borcima koji su iz Rusije isterali okupacione poljsko-litvanske trupe 1612. godine.

Putin je rekao da je zemlja prošla kroz mnoge istorijske teškoće, ali je jedinstvo zasnovano na ljubavi prema zemlji i odgovornosti za budućnost uvek trijumfovalo.

On je zatražio da se ne žale napori kako bi se ta kopča s vremenom učinila neodvojivom, preneo je Itar-Tass.

Posle Putinovog govora, ruski ministar kulture Vladimir Medinski uručio je državne nagrade zaslužnim građanima.
XS
SM
MD
LG