Dostupni linkovi

Hollande: Francuska protiv destabilizacije Libanona


Francuska će se suprotstaviti onima koji destabiliziraju Libanon, izjavio je u Bejrutu francuski predsjednik Francois Hollande na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom Michelom Suleimanom.

Želim podsjetiti sve one koji imaju interes u stvaranju nestabilnosti u Libanonu da će se Francuska suprotstaviti tome jer je Libanon primjer jedinstva, naglasio je Hollande. Pariz je time dao snažnu političku podršku suverenitetu Libanona, očuvanju njegovog integriteta i jedinstva pred opasnostima destabilizacije izazvane sirijskom krizom.

Naime, Libanon je ugrožen sukobom u susjednoj Siriji, koja je dugo imala kontrolu nad Libanonom, a i danas ima utjecaj među dijelom njezina stanovništva. Najnoviju krizu izazvao je atentat na visokog obavještajca Visama al Hasana koji je ubijen u eksploziji automobila-bombe 19. listopada. Libanonske vlasti rekle su da se sumnja da su organizatori napada bliski sirijskim vlastima.

Hollande je kazao da organizatori tog napada ne mogu računati na to da neće biti kažnjeni i ponudio pomoć Francuske u istrazi. Nakon tog napada oporba je zatražila ostavku premijera Nadžiba Mikatija, u čijoj se vladi nalazi prosirijski Hezbollah, optužujući ga da u zemlji provodi politiku sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Libanonski predsjednik i Zapad naglasili su da žele izbjeći političku prazninu u zemlji oslabljenoj sirijskom sukobom.

Razgovori u Bejrutu su ubačeni u posljednji trenutak u raspored francuskog predsjednika koji potom putuje u Saudijsku Arabiju a nakon toga kreće prema Laosu na 9. Azijsko-europski sastanak na vrhu (ASEM).
XS
SM
MD
LG