Dostupni linkovi

Obama i Romney održali skupove u ključnim državama


Američki predsjednički kandidati su u pripremama za izbore održali velike skupove. Dok ankete pokazuju da su dva kandidata virutelno izjednačena, oni fokusiraju svoje napore na ključne savezne države koje mogu donijeti prevagu na izborima.

Barack Obama je otišao u Ohio, gdje je rekao da je napravljen veliki napredak tokom posljednje četiri godine, ali da će nastaviti da se bori kako bi svi dobili poštenu priliku. Mitt Romney je u New Hampshireu izjavio da će glasače odvesti na bolje mjesto. Obama je svoje skupove održao u Ohiu, Wisconsinu, Iowi i Virginiji, dok je Romney posjetio New Hampshire, Iowu i Colorado.

"Imam plan. Jedva čekam da ga pokrenem. Obama se nada da će se Amerikanci smiriti, ali mi se nikada nećemo smiriti. Mi gradimo, mi težimo ka bolje. Mi slušamo taj glas u sebi koji nam govori da mi možemo bolje", kazao je Romney u Coloradu.
U Ohiu Obama je rekao da su ovi izbori prilika da se izaberu dvije različite verzije Amerike – verzija koja je uništila Ameriku ili buduća verzija koja gradi jaku srednju klasu.

U Virginiji je pored Obame govorio i bivši predsjednik Bill Clinton, koji je rekao da je sadašnji predsjednik napravio jako dobar posao iako su mu podijeljene jako loše karte te da zaslužuje još jedan mandat.

Oba kandidata su posjetila grad Dubuque u Iowi u razmaku od samo nekoliko sati.
Ankete pokazuju da su kandidati skoro izjednačeni, ali da je Obama u jako maloj prednosti u nekim od ključnih saveznih država koje mogu napraviti prevagu, prenosi BBC.

Eksperti vjeruju da će u utorak Romney imati teži posao jer mora dobiti većinu u devet saveznih država oko kojih se vodi najveća borba u kojima Obama trenutno ima malu prednost.
XS
SM
MD
LG