Dostupni linkovi

Japan: Sumnja u podmićivanje odgovornih za bezbednost centrala


Članovi tima Vlade Japana, zaduženog za bezbednost nuklearnih reaktora, dobili su novac od komunalnih preduzeća i proizvodjača opreme što je izazvalo sumnje u neutralnost eksperata posle prošlogodišnje nuklearne katastrofe u Fukušimi.

Služba za regulativu nuklearne energije saopštila je u petak da je profesor Univerziteta iz Nagoje Akio Jamamoto u protekle tri godine dobio 27,14 miliona jena (339.000 dolara) za istraživanje povezano s reaktorima.

U tu sumu uračunato je 6,28 miliona jena (79.000 dolara) od ogranka komunalne kompanije Tokio elektrik pauer, koja rukovodi radom elektrane Fukušima 1 u kojoj se prošle godine dogodila havarija posle zemljotresa i cunamija.

Sredstva su od nuklearne industrije dobila još trojica članova tima koji ima ukupno šest članova. Dobijanje novaca na taj način nije nezakonito, ali bi moglo da dovede u pitanje neutralnost tima, pošto bi industrija imala koristi od manje strogih standarda.

U pokušaju da njihov rad učini transparentnijim, Komisija je zatražila od članova tima da dobrovoljno otkriju podatke o takvom finansiranju, uključujući donacije.

član tima i profesor Univerziteta Osake Akira Jamagući dobio je 10 miliona jena (125.000 dolara) takvog novca, uključujući tri miliona jena od kompanije Micubiši hevi indastriz (Mitsubishi Heavy Industries), koja gradi nuklearne centrale.
XS
SM
MD
LG