Dostupni linkovi

Gasovod 'Južni tok' zaobići će Hrvatsku


Aleksandar Medvedev, potpredsjednik Upravnog odbora ruske kompanije "Gasprom“, saopštio je da će gasovod "Južni tok“ prolaziti kroz Mađarsku, čime su potvrđene sumnje da će ovaj projekat zaobići Hrvatsku.

Medvedev i šef Odjeljenja za upravljanje projektima Leonid Čugunov tokom posjete Mađarskoj sastali su se sa glavnim izvršnim direktorom kompanije MVM Čabom Bajijom.

Predstavnici ompanija "Gasprom" i MVM usvojili su konačnu pozitivnu investicionu odluku o izgradnji mađarskog djela gasovoda "Južni tok".

Investiciona odluka o izgradnji gasovoda "Južni tok", koji kroz Mađarsku prolazi u dužini od 229 kilometara, donesena je u okviru novog sporazuma akcionara zajedničke projektne kompanije "Sout Strim Hungari Zrt".

Mađarska je saopštila da je tom projektu dala status nacionalnog značaja.

"Realizacija projekta izgradnje gasovoda `Južni tok`, zajedno sa našim mađarskim partnerima, predstavlja važan element nove arhitekture evropske energetske bezbjednosti”, rekao je Medvedev i dodao da takav sistem može da obezbijedi neometanu isporuku gasa i Mađarskoj donese dugoročnu korist i stabilnost.
XS
SM
MD
LG