Dostupni linkovi

Pobjeda: Predsjednik CANU iznio teške optužbe na račun svoje zemlje


Predsjednik Crnogorske akademije znanosti i umjetnosti (CANU) Momir Đurović iznio je prošlog tjedna na sastanku s makedonskim kolegom Vladom Kambovskim niz oštrih ocjena na račun Crne Gore, nazvavši svoju zemlju "staljinističkom", "nedemokratskom" i "neciviliziranom", te zaključivši da ona kao takva uopće ne može i ne treba postojati, piše u subotu crnogorski list Pobjeda.

Te ocjene Đurović je iznio 25. listopada u Skoplju, na službenom ručku na koji ga je pozvao predsjednik Makedonske akademije znanosti i umjetnosti (MANU) Vlado Kambovski, a treća osoba za stolom bio je veleposlanik Crne Gore u Makedoniji Dušan Mrdović.

Tijekom ručka iznesen je niz teških optužbi na račun Crne Gore, o čemu je veleposlanik Mrdović pod oznakom povjerljivo izvijestio Podgoricu.

U crnogorskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija službeno je potvrđeno Pobjedi da postoji diplomatska poruka veleposlanika Mrdovića, čiji je sadržaj incidentni sastanak s Đurovićem, ali nikakva bliža informacija o tome nije dana.

Po nekim izvorima, Đurović je govorio o Crnoj Gori "na način da je prema svemu što je crnogorsko bio negativan". "Spominjao je imena visokih crnogorskih dužnosnika govoreći o njima negativno, nepristojno, nemoralno i nekulturno", navodi Pobjeda svoj izvor.

Drugi izvor kaže da je spominjao predsjednika države Filipa Vujanovića, bivšeg ministra vanjskih poslova i europskih integracija Milana Roćena i ministricu znanosti Sanju Vlahović.

Veleposlanik Mrdović se navodno zahvalio i napustio ručak.

Ni veleposlanik Mrdović ni predsjednik MANU nisu željeli komentirati incident, dodaje Pobjeda.
XS
SM
MD
LG