Dostupni linkovi

Klintonova pozvala stranke u Albaniji da prevaziđu nesuglasiceAmerička državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je danas u Tirani albansku vlast i opoziciju da prevaziđu političku krizu koja koči napredovanje zemlje ka EU.

"Albanski zvaničnici moraće da izgrade kulturu saradnje i prevaziđu političke nesuglasice", rekla je Klintonova u albanskom parlamentu.

Državna sekretarka SAD je kazala da će albanski političari, ako uspeju da "interese zemlje stave ispred sopstvenih interesa, moći da izgrade trajnu demokratiju". "Ali, moraćete da odmah delate", poručila je ona.

Od parlamentarnih izbora 2009. Albanija je u političkom ćorsokaku zbog nepoverenja koje vlada između vladajuće desnice i opozicionih socijalista.

Američka zvaničnica je pozdravila napredak koji je Albanija ostvarila od pada komunizma 1991. godine i pružila podršku Vašingtona u predstojećim naporima zemlje.

Povodom obeležavanja 100 godina nezavisnosti Albanije, Klintonova je rekla da su "SAD na njenoj strani u prvih 100 godina nezavisnosti".

"Bićemo na vašoj strani i u narednih 100 godina i u vekovima koji dolaze", poručila je ona.

Državna sekretarka SAD boravkom u Tirani završava balkansku turneju tokom koje je posetila Sarajevo, Beograd, Prištinu i Zagreb.
XS
SM
MD
LG