Dostupni linkovi

Dodik i Lagumdžija dogovorili saradnju na državnom nivou


Nakon više od šest sati dogovaranja i pregovaranja, lideri SDP-a Zlatko Lagumdžija i SNSD-a Milorad Dodik dogovorili dvogodišnju saradnju da državnom nivou.

Kako je Lagumdžija u uvodu kazao, definisana je projektna i programska saradnja između SNSD-a i SDP-a u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u naredne dvije godine. Zaključci se odnose na ubrzanje ekonomskog razvoja i efikasniju i racionalniju javnu upravu.

" Jedna od prvih mjera je zaštita interesa domaćih proizvođača i građana kroz uvođenje reciprociteta za naše firme odnosno dovođenje u isti položaj naših i stranih subjekata", kazao je lider SDP-a .

Lagumdžija je izjavio I da će u narednom periodu sagledati uvođenje diferencirane stope PDV-a.
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako će oba entiteta zadržati nadležnosti koje im pripadaju kada je riječ o gradnji Koridora 5C, ali će se zajednički nastupati prema međunarodnim insititucijama. Dodik je pojasnio šta sadrži i dogovor oko Elektroprenosa i njegovih sredstava.

"Dogovorili smo da se 100 miliona KM dobiti podijeli između dvije entiteske Vlade za podršku javnim finansijama. 156 miliona usmjerit će se ka investicionim projektima koje će utvrditi dvije Skupštine", kazao je Dodik.

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a također je pojasnio dogovor o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

"VSTV koje sada funkcioniše će provoditi procedure konkursa za imenovanje. Oni koji prođu proceduru, predlagat će se entitetskim, kantonalnim i Vladi Brčko Distrikta koji će utvrđivati prijedloge za parlamente koji će imenovati glavne tužioce, a oni svoje zamjenike i ostale tužioce", pojasnio je Dodik te dodao kako se u ovom slučaju ništa posebno ne remeti.

"Na taj način ćemo riješiti jedno veoma važno pitanje koje, prema mom mišljenju, ima veoma značajan doprinos jačanju povjerenja u ono što se zove pravna država".
XS
SM
MD
LG