Dostupni linkovi

Izvršioci ubistva kod Smiljkovskog jezera optuženi za terorizam


Makedonsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv osumnjičenih za petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja u aprilu ove godine, kojom se petorica terete za terorizam, a jedan za pomaganje u izvršenju ovog krivičnog djela.

Tužilaštvo je za terorizam optužilo Alila Demirija /27/, Afrima Ismailovića /32/, njegovog brata Agima Ismailovića /33/, Fejzu Azirija /54/ i Ramu Sejdija /24/, dok će Haki Aziri odgovarati za pomaganje u izvršenjeu krivičnog djela terorizam.

Prema navodima Tužilaštva, petorica optuženih za terorizam neposredno prije događaja dogovorila su se da ubiju više lica makedonske nacionalnosti i da na taj način unesu nesigurnost i strah kod građana.

Lokacija izabrana za izvršenje njihovog paklenog plana nije bila slučajna, budući da je optuženi Fejzi Aziri dobio koncesiju na mjestu zvanom Smiljkovsko jezero.

Teroristički akt izvršen je između 19.40 i 19.50 časova kada je sa razdaljine od samo 1,5 metara pucano u Cvetanča Acevskog /19/, Kireta Tričkovskog /21/, Aleksandra Nakevskog /18/, Filipa Slavkovskog /20/ i Borčeta Stevkovskog /45/.

Tužilaštvo tvrdi da je Alil Demiri u žrtve pucao iz pištolja, a Afrim i Agim iz automatske puške.

Nakon izvršenja zločina Afrim Ismailović i Alil Demiri sa još nekoliko nepoznatih lica pobjegli su automobilom marke "opel omega“, a Agim Ismailović i još nekoliko nepoznatih osoba drugim vozilom.

Optuženi Sejdi Rami, prije i poslije tragičnog dođaja održavo je vezu sa drugim osobama koje su bile logistika, a zatim se uputio ka farmi Fejzija Azirija, u ataru skopskog sela Belimbegovo. Fejzi Aziri organizovao je bjekstvo Alila Demirija i Afrima Ismailovića iz Makedonije na Kosovo. Alil Demiri i Afrim Ismailović su u bjekstvu i za njima je raspisana potjernica.
XS
SM
MD
LG