Dostupni linkovi

Clinton: Vrijeme za rekonstrukciju sirijske opozicije


Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja se nalazi u službenoj posjeti Hrvatskoj, izjavila je u srijedu u Zagrebu kako je došlo vrijeme za temeljitu rekonstrukciju sirijske opozicije koju ne bi trebalo predstavljati samo Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), nego bi trebala uključivati i one koji se "svakodnevno bore i umiru na ratištu".

Dali smo jasno do znanja da se SNC više ne može smatrati predvodnikom opozicije. Oni mogu biti dio šire opozicije, ali ta opozicija mora uključivati ljude unutar same Sirije i druge, odgovorila je Clinton na pitanje novinara na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Američka državna tajnica dodala je da bi sastanak sirijske opozicije iduće sedmice u Kataru trebao rezultirati širom koalicijom koja bi se odlučnije suprotstavila "naporima ekstremista da zaustave sirijsku revoluciju".

- Sastanak u Kataru bit će prilika razjedinjenim sirijskim opozicionim grupama da uključe predstavnike onih koji se na ratištu bore i umiru svakog dana, rekla je Clinton i dodala kako je "nužno imati opoziciju koja će se snažno usprotiviti naporima ekstremista da zaustave sirijsku revoluciju".

Najmanje 32.000 osoba poginulo je tokom 19-mjesečna ustanka protiv predsjednika Bašara al-Asada, a propali su i svi dosadašnji pokušaji uspostave primirja, uključujući i posljednji međunarodnog posrednika Lahdara Brahimija da oružje zašuti tokom muslimanskog blagdana Kurban-bajrama prošle sedmice.
XS
SM
MD
LG